Toskánski vinári zavrhli pesticídy

Toskánski vinári idú podľa ekologickej nôty. Nechcú používať pesticídy a zaradili tak svoj región medzi popredné bio oblasti Talianska. Zaujímajú ich prírodné hnojivá a cykly Mesiaca. Propagujú tzv. biodynamické poľnohospodárstvo.

Toskánski vinári idú podľa ekologickej nôty. Nechcú používať pesticídy a zaradili tak svoj región medzi popredné bio oblasti Talianska. Zaujímajú ich prírodné hnojivá a cykly Mesiaca. Propagujú tzv. biodynamické poľnohospodárstvo.

Takto by sa v krátkosti dala zhrnúť reportáž o biovinároch, ktorú odvysielal česká televízia. Toskánsko patrí medzi najznámejšie talianské vinárske regióny. Práve vínam z Toskánska vďačí Taliansko za prudký rozvoj vinárstva a vinohradníctva v začiatkoch 70-tych rokoch minulého storočia.
Zemepisne sa delí na dve oblasti – prímorská sa tiahne k hraniciam s krajom Lazio. Najznámejšie apelácie oblasti sú Bolgheri a Maremma.
Druhá oblasť Stredné Apeniny sa rozkladá v provinciách Florencia a Siena. V tejto oblasti dominujú apelácie Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a Vernaccia di San Gimignano. V prímorskej oblasti prevládajú odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. V Stredných Apeninách z červených odrôd je to jednoznačne Sangiovese a z bielych Vernaccia.

Vinári z Toskánska se stále viac obracajú na takzvané biodynamické poľnohospodárstvo. Namiesto chémie pri pestovaní hrozna a výrobe vína využívajú prírodné hnojivá a prirodzené striedanie dňa a noci. Vinica La Maliosa v toskánskej provincii Grosseto pokračuje v tradícii. Pri výrobe vína sa vracia o stovky rokov dozadu. Nepoužívajú žiadne pesticidy, dodané kvasinky a víno rastie nadivoko medzi ostatnými rastlinami. "Toskánsko sa na biopoľnohospodárstvo veľmi hodí kvôli štruktúre krajiny. Na všetkých týchto kopcoch sa tu totiž nedá využívať intenzívne poľnohospodárstva. Naopak biopoľnohospodárstvo zachová krásu krajiny," vysvetlila pre ČT majiteľka vinice Antonella Manuliová.

To však neznamená, že by sa do viníc nedostali traktory. Používajú sa ale čiste prírodné hnojivá ako je napríklad kravský hnoj. Biodynamické poľnohospodárstvo pracuje taktoež s fázami dňa a Mesiaca. "V Toskánsku je mnoho biodynamických producentov. Ide o skupinu vinárov, ktorí sú motivovaní určitými hodnotami, ktoré vyjadrujú veľmi špecifickými a výstrednými spôsoby," povedala pre televíziu marketingová manažerka firmy Querciabella Stephania Cuadraová.


Vinár z vinice La Maliosa Enrico Bachechi opísal spolužitie vinohradníkov a prírody nasledovne: "Bojovať proti burine, hmyzu, pliesniam a bakteriám - to je nekonečný boj. Preto sa využívajú chemikálie, ktoré sa potom hromadia v zemi, znečišťujú vodné zdroje. My máme opačný prístup - prírode sa podvolíme." Podľa skúseného vinára robia tzv. Moderní vinári chybu v tom, že sa snažia s prírodou súperiť. S burinou preto bojujú napríklad tak, že vysadzujú okolo viniča viac kvetín. Talianske biodynamické víno tento rok po prvýkrát predstavili aj na veľtrhu Vinitaly, čo je najdôležitajšia udalosť pre toskánskych vinárov.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...