Sto najlepších vín zo Slovenska

Národný salón vín Slovenskej vyhlásil v Pezinku sto najlepších vín pre ročník 2012. Okrem toho sme spoznali najvyššie hodnotené vína v jednotlivých kategóriách.

Národný salón vín Slovenskej vyhlásil v Pezinku sto najlepších vín pre ročník 2012. Okrem toho sme spoznali najvyššie hodnotené vína v jednotlivých kategóriách.

Celú akciu zastrešuje už po siedmy raz Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.
Cieľom tejto jedinečnej vinárskej súťaže bolo vybrať sto najlepších slovenských vín pre ročník 2012/2013 a predstaviť ich laickej i odbornej verejnosti. V tomto roku bolo na Slovensku 19 nominačných súťaží, do ktorých sa prihlásilo 8 290 vín. Z nich 2 609 vín získalo viac ako 84 bodov a tým aj právo nominovať sa do Národného salónu vín SR. Náročné kritéria, aj čo sa týka objemového množstva, splnilo 418 vzoriek vína od 59 vinárov zo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastí. Oproti minulému roku sa prihlásilo viac ako 70 vín.

Najvyššie hodnotené vína v jednotlivých kategóriách:

Tiché biele suché: Devín 2011 výber z hrozna - VINS, s.r.o.

Tiché biele polosuché a polosladké: Tramín červený 2009 polosladké -
bobuľový výber - Chateau Modra a.s.


Tiché ružové suché, polosuché a polosladké: Frankovka modrá rosé 2011
polosladké výber z hrozna ELESKO, a.s.


Tiché červené suché: Alibernet 2009 suché výber z hrozna - Karpatská
perla, s.r.o.


Prírodne sladké vína: Cabernet sauvignon 2011 sladké, ľadové víno -
Juraj Zápražný


Zatiaľ čo medzi vinármi sa ročník 2010 skloňoval ako mimoriadne nepriaznivý, rok 2011 môžeme označiť za mimoriadne vydarený. Zdravotný stav hrozna bol takmer stopercentný bez akýchkoľvek chorôb alebo napadnutia ľadovcom. Cukornatosť pri zbere sa pohybovala okolo 22°NM a hrozno malo optimálne kyselinky od 7 do 9 g/l. Minuloročné leto vinárom pomohlo aj tým, že upršaný júl umožnil dobrý rast listovej plochy. Tá potom uchránila hrozno pred horúčavami augusta a zároveň zabezpečila dostatok živín a cukru. Chladnejšie noci sa zase postarali o dobrý obsah kyselín. Vďaka krásnej slnečnej jeseni bol ročník 2011 dobrý nielen pre biele, ale aj červené odrody. Množstvo zozbieraného hrozna sa pohybuje na úrovni dlhodobého priemeru. Celková produkcia sa odhaduje na 400 tisíc hl vyrobeného vína.

Zatiaľ čo sa v minulom, šiestom ročníku súťaže, v súťaži o stovku top slovenských vín vyskytol paradox, že do salónu vín sa prebojovalo viac červených vín ako bielych, v tomto ročníku to bolo naopak. Slovensko je stále krajinou bielych vín a to potvrdzujú dlhodobé štatistiky salónu vín. Vína ročníka 2011, najmä biele, sa vyznačujú sviežou arómou a iskrivou chuťou. Výrobcovia dokázali z hrozna dostať doslova to najlepšie. Vína prekvapia svojím odrodovým charakterom a príjemnými kyselinami. Sú to svieže a iskrivé moky, ktoré sa stávajú značkou nášho regiónu. Ružové vína prekvapujú svojou mohutnou farbou, sviežou a plnou chuťou.

Spomedzi 418 prihlásených vín bolo až 341 vín z ročníka 2011. Tie doslova prevalcovali staršie ročníky. Vinári vytiahli aj vína z archívu, ale bolo ich oveľa menej ako po minulé roky. Najviac prihlásených vín bolo z kategórie biele suché a to 158 vín. Za nimi nasledujú červené suché a to 117 vzoriek. Prihláseným vínam v tomto ročníku kraľoval Cabernet sauvignon. Až 47 vzoriek vín, či už červených alebo ružových, vyrobili práve z tejto odrody. Druhé miesto v počte súťažiacich vín patrí odrode Rizling rýnsky. Tých do súťaže prihlásili 29.

Víťazné vína sú umiestnené v celoročne prístupnej expozícii Národný salón vín SR, ktorá je v pivniciach pezinského zámku. Tu ich môžu všetci návštevníci ochutnať a vypočuť si odborný výklad o slovenských vínách. Samozrejme si vína môžu aj kúpiť. Salón je počas celého roka otvorený od utorka do nedele od 11:00 do 18:00 hod.

Zdroj: Národný salón vín SR



Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...