HIV vírus zistíte od nového roka aj domácim testovaním ! Test nebude stáť viac ako 20 eur.

KOŠICE – Otestujte sa doma anonymne ! To je zmyslom novej testovacej sady, ktorú bude na Slovensku dostať začiatkom budúceho roka. A nebude stáť viac ako 20 eur.

KOŠICE – Otestujte sa doma anonymne ! To je zmyslom novej testovacej sady, ktorú bude na Slovensku dostať začiatkom budúceho roka. A nebude stáť viac ako 20 eur.

„Bude voľnopredajná v každej lekárni a tak sa bude môcť každý otestovať doma v súkromí. Presnosť testu je až 99 percentná,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Testovanie bude jednoduché, ale pred ním nesmie človek 15 minút fajčiť, piť alkohol a žuvať mentolové žuvačky. Stačí si priloženou tyčinkou urobiť výtrieť ďasná a potom ju vložiť do špeciálneho roztoku tzv. bufferu. Už po 20 minútach aj laik zistí ako na tom je. Jeden prúžok značí, že je negatívny, 2 prúžky už určujú pozitivitu. „V takom prípade treba navštíviť lekára, ktorý výsledok môže potvrdiť a nasadiť liečbu,“ dodáva P. Jarčuška.

I pri tomto testovaní platí, že ho treba robiť až po 21 dňoch po rizikovom styku. Na Slovensku je momentálne evidovaných 367 pacientov nakazených vírusom HIV, z toho majú 60 už vyvinutý AIDS. Odborníci však odhadujú, že infikovaných môže byť 3 až 5 násobne viac. „Je to však stále menej ako v okolitých štátoch. Ľudia majú strach chodiť k lekárom na testy. Najviac ľudí chodí po dovolenkách. Po letných sú to najmä ženy a po zimných muži. Potom sú to mladí ľudia, ktorí prídu po nechránenom rizikovom styku ku ktorému došlo najmä po požití alkoholu,“ hovorí P. Jarčuška. I keď je AIDS veľkým nebezpečenstvom, ak pacientovi včas zistia vírus HIV, dokážu ho lekári účinne liečiť tak, aby sa uňho nevyvinula choroba AIDS.

Autor: mik
Foto: mik

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...