Semienka dokážu premôcť alkohol

Hrozienkový strom nedovolí spoločensky sa znemožniť

Hrozienkový strom nedovolí spoločensky sa znemožniť

Strom sa volá Hovenia dulcis. Pochádza z Ázie a jeho semená nedovolia nekultúrne sa opiť, liečia následnú „opicu“ a dokonca odstraňujú závislosť na alkohole.

V Ázii rastie rajský strom. Od nepamäti domorodci tvrdia, že skrýva zakódovaný posvätný Boží kód. Nerastú na ňom jablká poznania, no jeho semená pomáhajú keď to človek preženie s alkoholom. Strom má nelichotivý latinský názov Hovenia dulcis, volajú ho aj hrozienkový strom a skrýva v sebe takmer zázračnú látku.

Zázračná dužistopka sladká

Semienka pôsobia proti akútnej intoxikácii alkoholom a potláčajú abstinenčné príznaky. Pôvod zázračného stromu, po slovensky Dužistopky sladkej, má byť vysoko v kórejských horách. Keď je jasná noc, Hovenia je obklopená tajomným modrastým žiarením. Preto starí Kórejci verili, a dodnes ich potomkovia veria, že rastlina absorbuje energiu vyžarujúcu z Jupitera. Ten považujú za planétu života a šťastia. Možno že majú pravdu, pretože zobudiť sa po bujarom večere bez bolesti hlavy či žalúdka „na vode“ by určite mnohí ocenili.

Nie je to nijaký zázrak, ale skôr látka dihydromyricetin (DHM), ktorú plody stromu obsahujú. Dokáže spomaliť alkoholické defekty ako ospalosť, nezmyselné bľabotanie a stavy zvané ľudovo "opica". Americkí vedci z University of California v Los Angeles vyhlasujú, že nevšedné účinky semien stromu na alkohol objavili práve oni. Zatiaľ ich vraj skúšali na laboratórnych potkanoch. Nie je to však celkom pravda, v Ázii ich poznajú minimálne pol
tisícročia. Tak dlho vedia, že v plodoch je niečo, čo za pár minút odstráni nielen opitosť, ale úplne odbúra "nepriaznivé účinky alkoholu.


Dvadsať pív za dve hodiny

Prínos kalifornských výskumníkov je však v tom, že ľuďom v USA a západnom svete dokázali rečou 21. storočia vysvetliť, že za to môže látka dihydromyricetin (DHM) a jej obranný štít chrániaci mozog a neuróny pred alkoholom.

Účinky skúšali na potkanoch – farmakológovia dali podľa niektorých médií hlodavcom vypiť dvadsať fliaš piva (!) počas dvoch hodín, avšak tieto zdroje cudne pomlčali o veľkosti fliaš. Výskumníci v skutočnosti dávali injekciami potkanom dávky alkoholu, ktoré zodpovedali množstvu, keby si priemerný človek dal dvadsať pol litrov piva. Vo väčšine prípadov potkany obrovskú dávku neprežili. Tie, čo prežili, nevnímali okolie a len nehybne ležali. Tým dali extrakt so semienok dužinostopky sladkej a stal sa „zázrak“. Väčšina z nich do štvrť hodiny vytriezvela.


DHM zbavil potkanov opice

Vedci tiež skúmali stavy po nadmernom pití alkoholu, ktoré sa u potkanov prejavovali stavmi úzkosti. Po ťažkej dávke alkoholu sa zvieratká triasli v kúte klietky. Keď dnu vložili obľúbené bludisko, v strede ktorého na ich ako zvyčajne čakala voňavá lahôdka, nejavili o nič záujem. Keď ale dostali výťažok z DHM, razom ožili a svet ich začal baviť.

Súčasťou pokusov bolo zistiť, či extrakt z tejto látky nevplýva aj na závislosť zvierat na alkohol. Potkany mali možnosť voľby. Dostali vždy v jednej mištičke vodu, ktorú prisládzali a vo vedľajšej mali sladký zriedený alkohol. Ten štvornožcom mimoriadne chutil. Hlodavce sa stanú zvyčajne závislými na alkohole po troch mesiacoch. Tie, ktoré nedostávali pri pití alkoholu extrakt s obsahom DHM, prognózu nesklamali. Motali sa stále pri miske s alkoholom. Tie, ktoré dostávali zázračnú látku, na „šnaps“ zanevreli a radšej ponárali ňufáčiky do sladkej vody.

Celá záhada sa skrýva v mozgu


Celá záhada je ukrytá v pôsobení dihydromyricetínu na potkaní, ale aj ľudský mozog a neuróny. Podľa Ťing Liangovej, ktorá vedecký tím z Los Angeles viedla, má DHM na alkohol viacero zaujímavých účinkov. Znižuje subjektívny pocit opitosti. Viaže sa totiž na receptory pre dôležitý neurotransmiter GABAA. Súčasne tiež potlačuje nepríjemné príznaky v stavoch „po opici“. Podávanie tejto látky by malo podľa vedcov tiež výrazne znížiť chuť pacientov na alkohol, lebo by sa nedostavil očakávaný omamný účinok. Ďalší vedci však varujú, že práve to by mohlo viesť k väčšiemu rastu konzumácie alkoholu.

Tvrdia, že ak alkohol nezmení naše vedomie ešte neznamená, že nie je pre telo vo veľkých dávkach nebezpečný. Majú logicky obavy pred pilulkami, ktoré môžu zaplaviť Európu a budú mať presne opačný efekt ako si lekári prajú.

Ľudia ich začnú hltať ako lentilky, lebo budú môcť piť viac a spotreba alkoholu stúpne. Nikto síce nebude mať problémy hovoriť a spievať, nikomu sa od únavy nebudú zatvárať oči, ale vlastnú pečeň neoklamú.

Koho Hovenia dulcis zaujala, na internete nájde ponuku rôznych extraktov a čajov z jej plodov. Sú predovšetkým kórejskeho a ázijského pôvodu. Ak by ste si chceli strom zasadiť pri dome alebo v záhrade, na internete u nás na Slovensku je ponuka desiatich semien Hovenie dulcis zhruba od 1,20 do 1,90 eur.

autor: Milan Nemec


Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...