Tuky – ktoré nám ubližujú a ktoré naopak prospievajú?

Slovo, ktoré všetkým, čo držia diéty alebo sa snažia žiť podľa pravidiel zdravého životného štýlu, naháňa strach. Vyvoláva v mnohých mysliach niečoho nechutného, nezdravého, obrázok obéznych ľudí, ktorí sa nedokážu dostať cez dvere a potrebujú pomoc už len pri základných hygienických úkonoch.

Slovo, ktoré všetkým, čo držia diéty alebo sa snažia žiť podľa pravidiel zdravého životného štýlu, naháňa strach. Vyvoláva v mnohých mysliach niečoho nechutného, nezdravého, obrázok obéznych ľudí, ktorí sa nedokážu dostať cez dvere a potrebujú pomoc už len pri základných hygienických úkonoch.
Ale čo v skutočnosti tuky sú a prečo sú dôležité pre naše telo? Ako máme rozlíšiť tie správne a tie, ktorým sa máme určite vyhýbať?

Čo sú tuky?
Tuky sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Mastné kyseliny môžu byť podľa typu chemických väzieb nasýtené a nenasýtené. Sú nerozpustné vo vode, ale veľmi dobre sa rozpúšťajú v rozpúšťadlách (chloroform, éter, metanol, benzén a ich zmesi).

Denne prichádzame do styku s tukmi – ráno krém na tvár, na ruky, potom raňajky, maslo alebo margarín, sušienky s čokoládou (kakaové maslo), na obed vysmážaný rezeň a hranolky, majonéza, po obede čokoláda kvôli energii, na večeru niečo rýchle – trebárs pizza. To je klasická zostava jedla človeka, ktorý nemá čas na varenie si domácej stravy, človeka, ktorý chodí na osem hodín denne do práce a neostáva mu energia a čas na prípravu jedla.
Je to neskutočné množstvo tuku, ktoré takéto zloženie stravy obsahuje.
Preto si teraz niečo povieme o výbere tukov, ktoré konzumujeme a prečo sú vhodnejšie ako tie ostatné.

Zdravé tuky? Áno!


Tie zdravé, ktoré odbúravajú nezdravý cholesterol z krvi, znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, sú potrebné pre organizmus a metabolické procesy sa nazývajú nenasýtené. Najvhodnejšie sú viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny, potom jednoduché nenasýtené mastné kyseliny.
Nachádzajú sa v rybách ako losos, makrela a sleď (omega 3 mastné kyseliny), orechoch, avokáde a v olejoch (slnečnicový, repkový, ľanový, olivový, sójový).

Ktoré treba vynechávať?

Medzi nezdravé patria nasýtené mastné kyseliny. Zvyšujú cholesterol v krvi. Nadmerná konzumácia je príčinou mnohých ochorení ako je obezita, cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia. Medzi tieto potraviny patria najmä maslo, syr, bravčová masť, mäso a údeniny.

Najnezdravšia skupina spomedzi tukov sú trans-formy tukov. Tieto sú vyslovene nezdravé, niekedy dokonca zdraviu škodlivé!!!
Tieto sa nachádzajú v potravinách s označením hydrogenované alebo čiastočne hydrogenované. Sú to tuky, ktoré sa počas tepelnej úpravy z kvapalných menia na tuhé (napríklad zo zdravého oleja margarín alebo kuchynské oleje). To isté sa deje s olejmi vo fritéze, mení sa ich štruktúra a stávajú sa škodlivými. Môžu spôsobovať rakovinu, môžu spôsobiť mozgovú mŕtvicu alebo infarkt.

Prečo sú tuky v tele potrebné?

Tuky sa zúčastňujú na produkcii hormónov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu dostatočných energetických zásob a taktiež za tvorbu a regeneráciu svalových vlákien. Tuky by mohli tvoriť približne 30% energetického príjmu
Treba prijímať zdravé tuky, sú veľmi dôležité pri metabolizácii vitamínov. Niektoré z nich sú rozpustné len v tukoch. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch patria vitamíny A, D, E a K. Ich príjem je pre správne fungovanie (nielen) detského organizmu dôležitý – podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a sacharidov, prispievajú k odolnosti voči chorobám. Z týchto vitamínov si dokáže naše telo vytvoriť z malej časti iba vitamíny D a K. Ostatné vitamíny získame len zo stravy (vitamíny A a E). Bez tukov v strave sme veľmi rýchlo hladní a bohužiaľ ešte rýchlejšie tuční, ako bez nich.

Ako sa zbaviť nadbytočného tuku v tele?

Telo musí obsahovať určité množstvo tuku, pretože okrem metabolizmu tuk tvorí aj ochrannú vrstvu vnútorných orgánov v tele, akoby protinárazovú.
V tele sa nachádza približne 400 miliárd tukových buniek, ktoré dospievajú okolo šestnásteho roku života. Je to rozhodujúce obdobie, kedy treba najviac dbať na zdravý životný štýl. Samozrejme, ideálne je začať v detstve, ale počas pubertálnych rokov je rozhodovanie o stravovaní už na jednotlivcovi a v tomto období sa začínajú tukové bunky prebúdzať. Za normálnych okolností sa nemnožia, ale pokiaľ sa naplnia, začína proces množenia a začína priberanie. Množstvo tukových buniek sa nedá znížiť, dá sa len vyprázdniť ich obsah pomocou vyváženej stravy a pohybu. Ak sa však vrátite k pôvodnému životnému štýlu, bunky sa opäť začnú napĺňať a množiť.

Ak si znovu chcete položiť otázku, či je vhodné tuky vynechávať, po tomto článku je odpoveď úplne jasná – nie, nie je to vhodné, treba prijímať len tie správne tuky.
Je potrebné dávať si pozor na vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetky zložky potrebné pre život v správnom pomere – cukry, bielkoviny a aj tuky. Vynechať niektorú z týchto základných zložiek je naopak zdraviu nebezpečné, pretože naše telo tuky využíva v mnohých metabolických procesoch ako aj tvorí ochrannú vrstvu našich vnútorných orgánov.
Stačí si len vybrať tie, ktoré vám najviac chutia a prijímať ich s radosťou, pretože vaše telo ho celý spotrebuje práve tým správnym spôsobom a nezanechá kilá navyše.

autor: zuna

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...