Reformy stroskotávajú

Počet detí v detských domovoch sa od roku 1990 znížil o päťtisíc. Stále sme však nepochopili, že rodinu potrebuje každé dieťa.

Počet detí v detských domovoch sa od roku 1990 znížil o päťtisíc. Stále sme však nepochopili, že rodinu potrebuje každé dieťa.



BRATISLAVA – Dňa 16. 04. 2013 na tlačovej konferencii neziskového občianskeho združenia Návrat informoval predseda organizácie Marek Roháček so svojimi kolegyňami o odštátňovaní detí na Slovensku. V porovnaní s rokom 1990 klesol počet detí žijúcich v detských domovoch o viac ako päťtisíc. V spomínanom roku bolo v inštitúciách umiestnených deväťtisícpäťsto detí, v súčasnosti ich je štyritisíc. Podľa slov odborníkov sme len v polovici procesu.



Reformy stroskotávajú na nepripravenosti obecných samospráv a na nedostatku odborného poradenstva. Samosprávy sa neprestajne odvolávajú na iné priority. Zdokonaľujú infraštruktúru, na to peniaze sú, no primárna zodpovednosť, vyplývajúca aj z medzinárodných dohovorov, nie je priorita. V súvislosti s finančnou podporou pre deti Marek Roháček zdôraznil takmer trinásťročné nevídané partnerstvo. Partnerstvo neziskovej organizácie (Občianske združenie Návrat) a ziskovej organizácie (Orange Slovensko, a.s.). ,,Orange sa bude usilovať, aby naša spolupráca ďalej fungovala,” skonštatovala víziu do budúcnosti Andrea Cocherová, zástupkyňa za Nadáciu Orange.



Treba sa zamyslieť nad špecifickými spôsobmi, ako riešiť problémy detí. ,,Dvadsať rokov po revolúcii je vidieť prelom, nestačí však, že sú deti najedené, ošatené a chodia do školy,” poznamenala pani Helena Woleková, sociálna pracovníčka a správkyňa Nadácie Socia. Sociálni pracovníci by sa mali usilovať pomôcť rodine, kým má malé problémy, aby sme sa vyhli veľkým. Na Slovensku existuje niekoľko prípadov, keď sa rodičom narodilo dieťa s Downovým syndrómom. Tí sa ochorenia zľakli a za prvú možnosť považovali detský domov. Preto sú potrební ľudia, ktorí rodine ukážu možné riešenia a vysvetlia, že ich dieťa je dieťa ako každé iné a potrebuje materinskú lásku ako každý človek.



autor: Sarah Žiaková



Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...