Božské vína za premrštené ceny

Sumy za aukčné vína lámu rekordy, lídrom je Hongkong

Sumy za aukčné vína lámu rekordy, lídrom je Hongkong

Článok bol uverejnený na www.vino.etrend.sk Autor: Milan Nemec

Na začiatku roka predpovedali odborníci, že ceny drahých vín neporastú, lebo už vlani boli „neudržateľné“. Mal rásť len objem predaja. V septembri však padli ďalšie svetové rekordy na aukciách v Hongkongu.

Globálna hospodárska kríza evidentne nevplýva na charakter obchodovania s investičnými vínami na aukciách v Hongkongu, New Yorku a Londýne. Vplyv turbulencií okolo eura a vysokej miery nezamestnanosti v USA sa prejavil len v tom, že na rozdiel od minulej sezóny žiadny z aukčných domov nepredal 100 percent ponúkaných vín. Ázia však nakupuje na aukciách ďalej akoby sa nič nedialo.

Aukcia za 7,7 milióna

Záujemcovia sa predháňajú, kto dá za víno vzácnych ročníkov viac. Dokazuje to najnovšia správa z Hongkongu od agentúry Bloomberg. Na aukcii opäť odklepli rekordnú cenu vína. Cena, ktorú zaplatil zberateľ z Honkongu za debničku z 12-timi fľašami Romanee Conti - 1990 Domaine de la Romanee -Conti, dosiahla 297 400 amerických dolárov. Burgundské víno z najdrahšieho vinohradu na svete predala aukčná sieň Acker, Merrall & Condit záujemcovi na telefóne. Dopyt po tejto značke burgundského v Ázii rastie a pretože na rozdiel od vín z Bordeaux, ktoré tiež patria medzi často obchodované investičné vína, sa vyrába v menšom objeme. Ceny za najlepšie ročníky môžu ostatné vína zatiaľ iba závidieť.

Už na začiatku septembra tohto roka sa na jednej z dvoch víkendových hongkongských aukcií Christie´s sa predala zbierka 300 fliaš Château Lafite Rothschild za 539 280 amerických dolárov. Zbierka obsahovala 25 debien po 12 fliaš ročníkov 1981 až 2005. Aj keď sa nedosiahla odhadovaná predpredajná rozprávková cena 580 000 amerických dolárov, je to najvyššia suma, akú zinkasoval aukčný dom pri predaji jednej vínnej akvizície kupcovi, inak čínskemu obchodníkovi, v tomto roku.

Na spomínanej aukcii na začiatku septembra, kde predali trojstovku Lafite Rothschild, zmenili majiteľov aj ďalšie vínne skvosty celkovo za 7,7 milióna amerických dolárov. „Tieto výsledky potvrdzujú vášeň ázijských klientov pre vzácne víno, a naznačujú, že záujem o víno neovplyvňujú výkyvy vo svetovej ekonomike," uviedol pre agentúru Reuters riaditeľ vínnych aukcií Christie´s pre Áziu Charles Curtis. Jeho kolega v Londýne Chris Munro predal vína za 1,6 milióna dolárov o niekoľko dní neskôr.

Drahšie a drahšie

Kladivko dražiteľa newyorského Sotheby´s odkleplo šesť fliaš magnum La Tacho, Domaine de la Romanee - Conti 1985 za 60 500 amerických dolárov, čo je o 20-tisíc dolárov viac ako bol najvyšší predpredajný odhad. Aj cenu, za ktorú v New Yorku predali tucet fliaš burgundského Richenbourg, D.R.C. 1985 považujú odborníci za premrštenú. Záujemca zaplatil 20 570 dolárov, i keď odhad 20-tisíc dolárov, za ktorý aukčný dom predpokladal toto burgundské predať, považovali tiež za pritiahnutý za vlasy. Podobné obchody sa diali aj na ďalšej aukcii v tomto meste. Acker Merrall & Condit predal tri fľaše Romanee - Conti, D.R.C., 2003 za 29 280 dolárov a debničku s dvanástimi fľašami Richenbourg, D.R.C., 1999 za rovnakú cenu.

Lafite Rothschild 1982, s ktorým sa veľmi často obchoduje na aukciách, zvýšilo svoje ceny za prvé štyri mesiace tohto roka až o 40 percent. Debnička Lafite Rothschild (12 fliaš) sa podľa ročníka a miesta pôvodu predávala za 12 000 až 20 000 dolárov. V septembri už ale aukčný dom Acker Merrall & Condit predal šesť fliaš za 24 400 dolárov, zatiaľ čo Sotheby´s dvanásť fliaš rovnakého vína za 54 450 dolárov. O týždeň skôr v Hongkongu na aukcii Christie´s tiež tucet fliaš rovnakého vína až za 58 550 amerických dolárov.

Vínna bublina

Od začiatku roka do konca júna sa vydražili vína za viac ako 200 miliónov dolárov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je to skoro dvojnásobok. Viac ako polovicu vín od Christie´s a konkurenčného Sotheby´s kúpili záujemcovia z Hongkongu, ktorý tak vystriedal New York v pozícii lídra na trhu.

Napriek horibilným cenám z aukcií, to vyzerá tak, že umelo nafúknutý trh s vínom môže spľasnúť. Dôkazom sú najnovšie správy z Liv-ex, spoločnosti venujúcej sa cenám vín. Index The Liv-ex Fine Wine 100, ktorý zaznamenáva pohyb stovky najvyhľadávanejších vín na trhu, poklesol v auguste o 4 percentá. Ale v auguste to vyzeralo horšie. Zdalo sa, že rovnako ako v minulom roku , konštatoval pre médiá. Aj Joe Marchant, riaditeľ renomovanej spoločnosti Bordeaux Index 100, ktorá sleduje 100 najčastejšie obchodovaných vín z Bordeaux, oznámil, že v auguste registrovali pokles aktivity.

Foto: www.luxuo.com, www.bloomberg.com

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...