Biele z modrého - Blanc de noir zo Château Topoľčianky

Novú trojicu vín kolekcie Blanc de noir nedávno predstavilo vinárstvo Chateau Topoľčianky. Je unikátna v tom, že z modrého hrozna vyrábajú ako biele víno mimoriadne chute a vône.

Novú trojicu vín kolekcie Blanc de noir nedávno predstavilo vinárstvo Chateau Topoľčianky. Je unikátna v tom, že z modrého hrozna vyrábajú ako biele víno mimoriadne chute a vône.

Prvá zastávka s mladším z rodiny Waldnerovcov, Samuelom, ktorý robí v podniku marketing a PR manažéra, bola vo vinohrade pod zrúcaninou Gýmešského hradu v Tríbečskej pahorkatine. Pestujú tu Müller Thurgau, ktorého korene majú štyri roky, tunajšia Frankovka modrá má o polovicu viac. Pôda je tu ťažká ílovitá, s prímesami vápenca. Po požehnanom roku 2009 a minulom nie veľmi vydarenom smerovala prvá otázka samozrejme na tohtoročnú úrodu. „Zatiaľ to vyzerá dobre. Vo viniciach sa necháva hrozno len vyššie prívlastky, ako bobuľový výber,“ odpovedal Samuel Waldner.

Onedlho som stál pred krásnym strapcom Frankovky modrej. Bobule ma prekvapili, mali nečakane pevnú šupku. Boli však prekrásne plné, voňavé a sladké. Ale to už sme sa presunuli do asi dvojhektárovej vinice na kopci nad vinárstvom. Mala by byť najsevernejšia u nás i v Európe, kde sa táto odroda pestuje. Pestuje sa tu hrozno výlučne na ľadové vína. Práve severnejšia poloha Frankovke prospieva, jej aróma sú sviežejšia.

Pevná šupka, dobré ľadové víno

Práve pevnú šupku si mladý vinár pochvaľoval. Je podľa neho zárukou, že hrozno by malo vydržať až do potrebných mrazov. Zdravotný stav strapcov je stopercentný a obišla ho aj hniloba. „Myslím si, že je na úrovni roku 2009. Minulý rok sme mali veľké problémy udržať hrozno až do mrazov a pomohlo, že našťastie prišli trochu skôr už v decembri. Tento rok pokojne vydržia až do tradičného januára,” konštatuje S. Waldner. Najnižšia teplota, ktorú na vinici zaznamenali, bola mínus 17 stupňov a vinič ju prežil bez úhony. Pôda vo vinici je viac ílovitá, kde tu kamenistá. Dobre udržiava teplotu a cez noc teplo zdola sála na strapce. Ide o vinicu pre tie najkvalitnejšie vína. Na koreni nechávajú jeden až tri strapce aby všetko bolo koncentrované v nich a nie po celej rastline.

Cez etikety do duše vína

Po prehliadke vinohradov sme konečne mali na stole trojicu bielych vín z kolekcie Blanc de noir s netradične zvolenými priesvitnými etiketami. Človek cez ne akoby videl do vína. „Chceli sme ukázať, že vo fľaši sú modré odrody. Keď si napríklad na etikete niekto prečíta Cabernet Sauvignon, môže si predstaviť ťažké, červené víno. Etiketa zdôrazňuje štýl ľahkého bieleho vína,“ vysvetľuje S. Waldner. V podniku dobre vedia, že prvý pohľad často predáva. Preto sa chceli odlíšiť od tradičných etikiet. Na „druhý pohľad“ je určená malá priesvitná etiketa na druhej strane fľaše. Popri slovenskom je na nej anglický text, ktorý vysvetlí, čo je na víne netradičné a o aké odrody ide. Cudzinci u nás často nevedia, z akých odrôd víno pijú. Na Slovensku je iné označovanie odrôd ako inde. Napríklad Frankovku modrú poznajú vo svete skôr ako Blaufränkisch. Nové etikety na tejto kolekcii súvisia tiež so snahou exportovať vína z Topoľčianok. Dvojjazyčné nápisy pripravujú už pre ďalšie vína z produkcie.

V rohu má etiketa trojice nových vín malý biely popísaný a perforovaný, ale nie prilepený obdĺžnik. Dokazuje, že v jednoduchosti je sila a malý nápad môže priniesť veľký úžitok. Pomôže totiž pripomenúť každému zábudlivcovi, aké víno mu chutilo. „Jednoducho si rožtek odrhne, vloží do peňaženky a má tam kontakt na náš web a značku vína, čo pil,“ priblížil originálny marketingový ťah môj sprievodca.

Inšpirácia z Rakúska

Kolekciu Blanc de noir tvoria Rulandské modré 2010 z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, Cabernet Sauvignon 2010 z Nitrianskej vinohradníckej oblasti a Modrý Portugal 2010 z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Pre netradičné vína sa nerozhodli v žiadnom prípade pre prebytok modrého hrozna. Z Cabernet Sauvignon sa skôr oplatí robiť ružové vína, ktoré sa rýchlo u zákazníkov míňajú. S podobnými vínami sa stretli zatiaľ iba v Rakúsku, kde sa im zapáčili. S. Waldner si spomína na svoj prvý kontakt s takto spracovaním Merlotom vo Viedni. Zo začiatku svieži, ba priam až ovocný a potom sa objavila dochuť charakteristická pre červené vína.

Pre Blanc de noir sa modré strapce odrôd veľmi jemne lisujú v celosti. Nedôjde tak k uvoľneniu farbív zo šupiek bobúľ. Výsledný mok v sebe kombinuje svieže tóny bielych vín a zároveň štruktúru a komplexnosť červených. „Určite sme museli zabudnúť na výrazne farebné odrody. Z Alibernetu by sme ho asi ťažko urobili. Modrý Portugal je jednak skorá odroda a nie je farbíarkou. S Cabernet Sauvignonom máme dobré skúsenosti pri ružových vínach a chceli sme ho medzi trojicou nechať najmä pre jeho chuť. Rulandské modré preto, lebo z neho vyrábame aj sekt a táto odroda sa tiež pre tento druh vína hodí,“ vysvetľuje S. Waldner.

Na rýchle pitie

Všetky vína z novej kolekcie charakterizujú v Topoľčiankach ako stredne plné. Keby si z nich mal S. Waldner vybrať, tak by dal prednosť Modrému Portugalu. Modrý Portugal ich oslovil už na ich pravidelnej oslave mladého vína a doteraz ho ponúkajú iba ako mladé vínko. Trojica Blanc de noir sú vína na okamžitú potrebu. Nemali by sa skladovať viac ako dva roky, lebo inak si nezachovajú primárnu arómu. Vínko musí byť stále ovocno svieže. Prvý krát vyrobili z každého druhu len pár tisíc fliaš. „Čakáme na odozvu, na budúci rok by sme išli do väčšej produkcie. V každom prípade tento druh bola jedna z mála vecí, ktorá v našom portfóliu chýbala“, konštatuje S. Waldner.

Článok bol uverejnený na www.vino.etrend.sk Autor: Milan Nemec
Foto: Milan Nemec a Chateau Topoľčianky

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...