Alkohol predlžuje život

Pivo a iné nápoje majú rovnaký vplyv ako víno

Pivo a iné nápoje majú rovnaký vplyv ako víno

Mnoho vedeckých štúdií už viackrát zistilo spojitosť medzi primeranou konzumáciou alkoholu a predĺžením života. Ako však nedávno informujú noviny The International Herald Tribune (globálne vydanie denníka The New York Times), americkí vedci našli dôkazy, že víno, ktoré považujeme za elixír života, má na dlhovekosť rovnaký vplyv ako iné alkoholické nápoje.

Noviny citujú štúdiu z časopisu The Journal of Studies on Alcohol and Drugs. V nej vedci naznačujú, že pivo a iné druhy alkoholu môžu byť pri predlžovaní života rovnako účinné ako víno, ktoré doteraz víťazilo podľa vedcov hlavne preto, že bolo prirodzenou voľbou ľudí, ktorí vyznávajú zdravý spôsob života.
Vedci študovali 802 mužov a žien vo veku 55 až 65 rokov. Z nich 281 bolo v kategórii slabých konzumentov vína - tí menej ako tretinu vypitého alkoholu prijali v tejto podobe. Ďalších 176 bolo naopak prevažnými konzumentmi vína a zostatok 345 ľudí tvorila skupina abstinentov. Tí, ktorí alkohol pili, mali jeden alebo dva alkoholické nápoje denne a vedci ich sledovali 20 rokov.

Konzumenti vína žili dlhšie ako abstinenti. Tí, ktorí dávali prednosť vínu, prežili abstinentov o viac ako tí, ktorí dávali prednosť inému alkoholu. Do skupiny tých, ktorí radšej siahli po pohári iného alkoholu ako vína najčastejšie patrili starší muži, ktorí boli menej fyzicky aktívni, fajčiari a príslušníci nižších sociálne-ekonomických vrstiev.

Po zapracovaní týchto faktorov rozdiel medzi umiernenými konzumentami vína a iných alkoholických nápojov zmizol. Podľa hlavného autora štúdie, psychológa z Texaskej univerzity Charlesa Holahana, tak môže byť mierna konzumácia alkoholu pre starších ľudí prínosná bez ohľadu na to, o aký nápoj ide.

autor: Milan Nemec


Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...