Neuveriteľné kapitoly z dejín kulinárstva

 
V roku 1895 Wilhelm Conrad Röntgen (často aj William Conrad Roentgen, len aby sme si rozumeli), rektor univerzity vo Würzburgu dospel k stopercentnému presvedčeniu, že objavil lúče X. Za všetko môže jeho žena a rodinná gastronómia. Jeho manželka Anna Bertha sa mu neustále sťažovala, že ľudia o nej tvrdia, že nemá chrbtovú kosť. Profesor Röntgen manželke na dôkaz, že ide len o lož, urobil snímku lúčmi X. Snímka dokázala, že jeho polovička chrbtovú kosť má. Šťastná Anna Bertha ukazovala obrázok každej návšteve, snímku zavesili namiesto akvarelu Ranený jeleň v ruji v ich salóne. Z vďačnosti začala propagovať profesorov vynález aj medzi ostatnými gazdinkami ako výnimočného kuchynského pomocníka.
Často im vykladala o tom, ako naučila adoptívnu dcéru jesť rybie mäso. (Manželia Röntgenovci nemali vlastné deti, v roku 1887 adoptovali Josephinu Berthu, dcéru jediného Röntgenovho brata). Dcéra váženého rektora odmietala jesť kapra a zubáča, teda sladkovodné ryby s veľkým množstvom kostí. Bála sa ako každé správne dieťa, že sa kosťami zadusí. Na žiadosť manželky v absolútnej tajnosti skonštruoval profesor Röntgen malý príručný kuchynský röntgen. Ním mohli počas obeda či večere kapra alebo zubáča presvietiť, zdokumentovať kostičky. Dieťa pokojne jedlo rybu, ani sa nemuselo pozerať na prsty, stačilo len aby pozorne sledovalo röntgenový snímok pred tanierom.
Manželka Anna Bertha neskôr začala využívať domáci röntgen a lúče X na odhaľovanie temných a nemravných myšlienok v hlavách jej služobníctva. Presvecovala ďalej ovocie, či nie je červivé. Vďaka dostatočnej dávke lúčov si jej synovec Konrád, ktorý bol u nich častým stravníkom a hosťom, ako študent privyrábal ako prvý neverejný stĺp verejného osvetlenia vo Würzburgu.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...