Ako zvládať vysoké letné teploty?

Toto leto nám dáva v posledných dňoch poriadne zabrať. Extrémne teploty nás zmáhajú už pri najmenšej fyzickej záťaži a necítime sa práve najlepšie. Utekáme na kúpaliská, do klimatizovaných priestorov, popíjame studené či ľadové nápoje.

Toto leto nám dáva v posledných dňoch poriadne zabrať. Extrémne teploty nás zmáhajú už pri najmenšej fyzickej záťaži a necítime sa práve najlepšie. Utekáme na kúpaliská, do klimatizovaných priestorov, popíjame studené či ľadové nápoje.
Ale ako sa správne vyrovnať s takýmito horúcimi dňami a prežiť ich v pohode?

Je tu niekoľko rád, ktoré vám pomôžu:

1.Voda, voda, voda! Pitie čistej vody je najzázračnejší recept, ako predísť prehriatiu tela. Voda je deväťdesiat percent nášho tela, tak prečo si jej nedopriať?
Je to nápoj, ktorý ľudstvo poznalo od vzniku, nepopíjali žiadne iné nápoje, žiadne sirupy, sladené nápoje, energeticky podporujúce nápoje, jednoducho voda bola, je a bude najzdravší nápoj.
Ale aké je správne množstvo vody?
Existuje jednoduché pravidlo – na každých desať kilo váhy by ste mali vypiť minimálne štyri decilitre čistej vody. To je minimum, Pri chudnutí či vysokých teplotách to môže byť až osem decilitrov vody.
Pozitívne na tom všetkom je, že ak vypijete dostatok vody, telo sa nebude tak strašne potiť. Verte mi, mám to vyskúšané a odvtedy nemám problém s nadmerným potením ani v takýchto extrémnych horúčavách.

2.Nenechajte sa zlákať ľadovými nápojmi. Skúste sa niekedy prekonať a dať si horúci čaj.
V tele je niečo podobné tepelnému čidlu. Ak sa napijete ľadového nápoja, telo dostane informáciu, že je treba začať otepľovať a začne zvyšovať teplotu.
Naopak, keď si dáte horúci čaj, telo dostane opačnú informáciu – potrebu ochladzovať. Vnútorná teplota sa jemne zníži a človek má zrazu príjemnejší pocit. V neposlednom rade to znižuje potenie.

3.Studená sprcha je jeden z mýtov, ktoré vraj pomôžu pri ochladzovaní tela pri týchto horúčavách. Opak je ale pravdou. Koža je tiež teplotné čidlo.
Pokiaľ si dáme studenú sprchu, telo sa okamžite začne opätovne potiť, u niektorých dokonca viac ako predtým. A kto má čas dať si sprchu zakaždým, keď je spotený?
Správne teplota vody pri takomto počasí by mala byť mierne vyššia ako je vaša telesná teplota. Pokožka nezažije teplotný šok, očistí sa od potu a osvieži sa. Príjemnému osvieženiu môže prispieť aj správny sprchový gél, ktorý zároveň zabráni nadmernému poteniu a nepríjemnému zápachu.

4.Jedným zo syndrómov, ktoré sprevádzajú teplá je bolesť hlavy. Môže to byť nedostatkom vody, preto je pitný režim naozaj dôležitý, práve tým môžete predísť migrénam. Ale môžete si pomôcť aj inými prostriedkami. Priložením studených obkladov za krk a na krčné žily alebo na spánky. Ochladí to krv, ktorá cirkuluje do hlavy a tým sa človeku uľaví.


Tu je aspoň niekoľko rád, ako si vypomôcť v teple a prežiť ich v zdraví. Nie je to náročné a má to okamžitý efekt. Vyskúšajte si to aj vy a uvidíte, ako vám to pomôže. Tak príjemné ochladzovanie!

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...