Harmónia jedla a pravého originálu z Plzne

 
Posledný májový víkend sa v hlavnom meste niesol v duchu výborného jedla a prvotriedneho piva. Na Bratislavskom hrade sa na Slovak Food Festivale zišli fanúšikovia nielen domácej kuchyne, ale aj prvého zlatistého ležiaku na svete. Stánok Pilsner Urquell ponúkol návštevníkom netradičnú zábavu spojenú práve so spoznávaním toho pravého originálu.
Bohatý sobotný program odštartoval osobne sládok pivovaru Václav Berka, ktorý na hlavnom pódiu narazil špeciálny súdok nefiltrovaného piva Pilsner Urquell. Doviezol ho priamo z plzenských pivníc, v ktorých práve vďaka svedomitým sládkom pivo Pilsner Urquell dozrieva do stále rovnakej chute už neuveriteľných 174 rokov. O tom, ako recept celosvetovo známeho piva doteraz chránili, ale aj o samotnom varení sa mohli návštevníci festivalu dozvedieť pri prechádzke originálnou pivnou cestou.
Naučili sa tak, že pivo Pilsner Urquell má aj dnes zhodnú charakteristickú chuť aj kvalitu, akú malo v čase svojho vzniku. Veľkou mierou sa na tom podieľajú vybrané suroviny z tých najlepších zdrojov. Rovnako dôležité ako varenie, je aj samotné dozrievanie. Časť každej várky kvasí a dozrieva v dubových kadiach a sudoch uložených v 12 až 22 metrov hlbokých pivniciach, aby mohli plzenskí sládkovia uvariť ten pravý a originálny Pilsner Urquell aj s použitím moderných zariadení. Práve tu sa rodí nefiltrovaný a nepasterizovaný Pilsner Urquell, presne taký, ako v roku 1842 uvaril prvý pivný majster Josef Groll a aký Vašek Berka doniesol do Bratislavy.
Pán Berka priznáva, že receptúru ovláda iba pár ľudí: „Nuansy a detaily sa skutočne odovzdávajú zo sládka na sládka. Je to tajomstvo, ktoré si starostlivo strážime.“ Vašek Berka však nie je prísny iba pri varení piva, rovnako dôležité je pre neho aj to, kde a hlavne ako sa pivo čapuje. „Keď prídem do reštaurácie, kde ma poznajú, idem rovno k výčapu a pozdravím sa s krčmárom. Podám mu ruku a už v tom momente tak na 50 percent viem, či bude pivo dobré. Keď má totiž ruky mokré, mám polovičnú záruku, že sa dobre stará o výčapné sklo a umýva poháre tak, ako má.“
Sládkovia z pivovaru Pilsner Urquell preto pozorne dohliadajú na hostinských, ktorí sa zase starajú o to, aby všade na Slovensku celosvetovo známy zlatistý ležiak chutil rovnako, akoby práve dozrel v sudoch plzenských pivníc. Aká dôležitá je starostlivosť o pivo preto na nádvorí Bratislavského hradu vysvetlil finalista súťaže Master Bartender.
Pilsner Urquell sa dá totiž čapovať tromi rôznymi spôsobmi, ktoré sa volajú hladinka, šnyt a mlieko. Hladinka je najčastejším spôsobom, ktorého základom je načapovať pivo do pohára na jedenkrát tak, aby sa na konci vytvorila mokrá krémová pena. Šnyt si obľúbia tí, ktorí si pochutnávajú aj na pivnej pene a chcú si svoje polliter udržať dlhšie čerstvý. Krígeľ sa pri tomto spôsobe naplní pivom len do polovice. Mlieko, ako už z názvu vyplýva, pozostáva hlavne z bielej mokrej peny, čím získava sladšiu chuť.
Navyše, aj piť pivo je umenie. Vedeli ste, že keď si dáte prvý dúšok, nemali by pivo hneď prehltnúť? Mali by ho nechať dotknúť sa každej časti úst. Kým neprehltnete, dýchajte nosom. Prirodzená stálosť chuti vám tak ostane v ústach aj chvíľu po tom, čo svoj dúšok prehltnete.
 
Autor: Milan Nemec

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...