Tatry z perspektívy (vykukujúceho) krtka Cesta z mesta po slovensky

 
 
 
Mottá: 
 
„Osobne si myslím, že by mali splanírovať aj tie Tatry, veď to je do kopca“!
 (Ma Lu, Slovák pracujúci v Kazachstane) 
 
„Život v horách nenahradí nič. To, čo sa žije v meste, sú len omrvinky. Hostina je hore.
 (Maťo Maličký, nosič tatranský)
 
„...z týchto veľa dôležitých príčin zastavili sme sa teda tu v hostinci.“ (Daniel Bachát, Výlet na Kriváň roku 1861)
 
Prvé
 
Do Vysokých Tatier sa chodí z nostalgie, zo zvyku, z nevedomosti a zo šialenstva. Neexistuje iná alternatíva. Verte mi. Chodím do nich dvadsať rokov a tak by ste ma mohli priradiť medzi zvykováčov tatranských. Možno prvých desať rokov. Ďalšie desaťročie čoraz viac prevláda pocit štvrtej kategórie. Navštevujem naše mini veľhory určite zo šialenstva.
 
Chodím do Tatier napriek tomu: že neznášam množstvo ľudí, že ma ide rozhodiť od hluku, ktorým si stádo ľudu podporuje silu a identitu, že ma vždy vytočí do nepríčetnosti Ťapákovčina okolitého ľudu, že nevypijem nakvapkané pivo, že mám sociálne cítenie, ale len do určitej hranice, teda ak nevycítim, že sťažovateľ je vlastne jeden prefíkaný vydriduch, že ak mám cestovať v  prepchatej električke, buď idem pešo alebo čakám kým nepríde prázdna nech to trvá aj týždeň, že ak sa mám prispôsobovať tempu a správaniu sa zástupu, volím útek do rozumnej samoty. 
 
Napríklad 9. 8.2014 zažili Tatry inváziu. Naozaj neviem, či to bolo tým, že sobota po týždni plnom dažďa bola magnetom, ktorému nikto neodolal. Alebo tým, že sa bralo, teda boli výplaty. Ľudí na zbesnenie, parkoviská na Štrbskom plese napratané na prasknutie, ani dole, ani hore sa nedalo zaparkovať a cesta do Areálu snov pripomínala Václavák v Prahe počas teplého pochodu. Ísť hore na Hrebienok sa rovnalo duševnej samovražde. Dobrovoľníci rátali turistov na začiatku vybraných dolín v sobotu uplynulý víkend. Rekord z roku 1981 (26 520 návštevníkov) opäť nepadol. Najviac turistov 4 400, z celkového počtu 24 100, prišlo na Hrebienok. Väčšina z nich boli Slováci, početné zastúpenie však mali aj Česi, Poliaci, Maďari, Nemci i Angličania. Rusov napočítali necelú štyridsiatku. Oproti vlaňajšku prišlo o 7 000 návštevníkov viac. 
 
Ďalšie miesta na psychiatriu, okrem Štrbského plesa Hrebienku v tú povestnú sobotu boli Popradské pleso (4 000 turistov na záchody v dvoch chatách), Skalnaté pleso (jedny záchody a samoobslužná reštaurácia a malá chata dolu po Tatranskej magistrále smerom na Zamkovskú chatu pre 3 500 turistov), Rysy (bez bufetu a záchodu, iba z jedným vrcholom a pamätnou knihou na 1 111 turistov) a Kriváň (detto pre 550 turistov). 
 
A presne podobné šoky ma každý rok v Tatrách čakali a napriek tomu som tam chodil. Bol som normálny? Nie. Podobal som sa skôr na fanatických veriacich na Filipínach, ktorí sa bičujú do krvi a vlečú svoj Kristov kríž. Ja som sa bičoval vnútorne a kríž ma tlačil na duši. V jeden deň sa všetko zmenilo. Ešte predtým dôležitá sonda do tatranskej duše. Bez nej by ste ma nepochopili.
 
Autor: Milan Nemec

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...