Nemecké zákony si zvykajú na vraždy zo cti

Vraždy zo cti sa v Nemecku odohrávali aj v minulosti. Až doteraz však za ne nikdy nesúdili skutočného vinníka - patriarchu rodiny.

Vraždy zo cti sa v Nemecku odohrávali aj v minulosti. Až doteraz však za ne nikdy nesúdili skutočného vinníka - patriarchu rodiny.
Nemecký zákonník nepozná pojem vraždy v mene rodinnej cti.
Podnecovatelia tohto zriedkavého, ale o to dramatickejšieho zločinu sú obyčajne otcovia rodín pochádzajúci z východotureckého vidieka.


Chcela sa osamostatniť, musela zomrieť

Potrestaní za vraždu svojich dcér, ktoré podľa tradičnej morálky pošpinili dobré meno rodiny, ešte nikdy neboli, lebo priama účasť sa týmto patriarchom nedala dokázať.
Napriek tomu teraz vo vestfálskom Detmolde odsúdili Fendiho Ö., 53-ročného Kurda jezidského vyznania, za napomáhanie pri vražde na šesť rokov väzenia.
V novembri 2011 jeho syn Osman zabil dvoma výstrelmi do hlavy svoju 18-ročnú sestru Arzu. Rodina totiž nesúhlasila s dcériným ľúbostným vzťahom s Nemcom. Preto musela zomrieť.
Pri podobných zločinoch v minulosti sa musel zodpovedať vždy len bezprostredný páchateľ.
Mimoriadnu pozornosť vzbudil v roku 2005 prípad mladej Kurdky Hatun Sürücüovej.
Jej najmladší brat Ayhan ju zastrelil na autobusovej zastávke uprostred Berlína. Bola to pomsta za to, že Hatun sa dala rozviesť a chcela žiť sama, nezávisle od svojej rodiny.
Odsúdený bol iba Ayhan, ktorý sa bez okolkov priznal. Štyri dni po vražde dostal od svojho otca – zrejme za odmenu - zlaté hodinky. Pre hlavu rodiny to však nemalo žiadne právne dôsledky.

Nezabránil tomu
Aj v prípade detmoldskej vraždy bolo najprv odsúdených, čiastočne na dlhoročné väzenie, päť z desiatich detí Fendiho Ö.
Svoju sestru najprv zbili a uniesli z bytu jej nemeckého priateľa. Potom niekoľkokrát telefonovali so svojím otcom. To sa mu na súde stalo osudným: polícia síce nezistila, o čom hovorili, všetci súrodenci o tom mlčali.
No samotná skutočnosť, že Fendi Ö. telefonoval so svojimi deťmi bezprostredne pred únosom a aj po ňom, stačila na odsúdenie otca rodiny za napomáhanie pri vražde. Preto, že jej nezabránil.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...